EFOP-pályázat
KÖSZÖNJÜK
TÁMOGATÓINK
ADOMÁNYAIT:
MAGENTA Fitti Sport
Mahart logo
Arany Sas Gyógyszertár - Bicske Maspex Olympos
Maroni Gulliver Játék
Bonbonetti Sporthorgász bolt - Bicske - 06-30/376-74-42
Randevú Cukrászda - 2060 Bicske, Kossúth u. 8.
Tesa Tape Kft.
Papinóth Kft.
(Ki)útkereső
Pedagógiai
Műhely

Mészöly Napok a Tabajdi Mészöly Gedeon Református Általános Iskolában

2015. 05. 11. – 15.


2015 tavaszán iskolánk rendhagyó módon ünnepelte az év vége közeledtét. Gyermekeinknek kulturális és színes programokkal tarkított szabadidős tevékenységeket szerveztünk. Célunk az volt, hogy a kötött tanórákon kívül is találkozzunk diákjainkkal olyan projekt keretében, amikor falujuk múltjáról, jelenéről és iskolánk névadójáról is több ismeretet szerezhetnek. Felélesztettünk egy régi játékot, a Métát, ami méltán alkalmas arra, hogy kisebb létszámú osztályoknak fejlessze a gondolkodását, állóképességét, stratégiai leleményességét. Köszönet érte Kulcsár Katalinnak, aki a tavalyi tanévben sokat játszotta gyerekekkel ezt a játékot. Ezen kívül köszönet illeti a Segíts Tanulni Alapítvány –t is, melynek anyagi hozzájárulása és a belénk vetett bizalma nélkül nem jött volna létre ez a projekt hét. A program megvalósítására szánt összeg 103.000 Ft volt. Ezúton is köszönjük a bizalmat, és a pénzbeli felajánlást – igyekeztünk színes programokkal meghálálni azt. A program fővédnökei Kulcsár Mihályné, Panni néni és Kulcsár Mihály, a kapcsolattartó Kulcsár Katalin volt.

1. nap – Mészöly Nap – Szépkiejtési – és versmondó verseny

Egy interaktív, PP-előadás keretében Mészöly Gedeonról, iskolánk névadójáról tudhattunk meg érdekes dolgokat Tóthné Verbászi Judit előadásában. Ezután került sor az anyanyelvi versenyre, amelyen az elődöntőkből bekerült diákjaink örvendezettek meg verseikkel, és helyesen, szépen felolvasott irodalmi alkotásokkal. Erőfeszítéseiket helyezésnek megfelelően könyvvel jutalmaztuk. A zsűri döntésére várva uzsonnázhattak a gyermekek a Szülői Munkaközösség jóvoltából elkészített büféasztaloknál. A zsűri elnöke Mészöly Gergely, névadónk unokája volt, aki maga is nyelvészettel és költészettel foglakozik, ápolva a felmenők örökségét.


2. nap – Múltidéző – „Tabajdoló”

A délután folyamán átsétáltunk a Faluház udvarára. Nem érkeztünk üres kézzel a kemencéhez – reggel minden gyermek hozott magával egy kis hasáb fát, amit kiskocsiba gyűjtve szállítottunk a tett helyszínére.
Iskolánk igazgatónője Hufnágel Anna tanította a 7. osztályos lányokat dagasztani, kenyértésztát készíteni. Közben éneket tanultunk a kenyérmadárkáról.
Ezután Zsohár Melinda tanítónő, újságíró, a Tabajd múltját méltató könyv írója mesélt nekünk a falu múltjáról, előtérbe helyezve a pünkösdi szokásokat.
Átadásra került Simóné Béllei Ágnes, és lánya Simó Ágnes által készített hímzés, amelyen a Házi Áldás olvasható. Minden osztály tantermének a falára kerül egy – egy ezekből a munkákból. Így minden tantermet díszíteni fog a Magyar Címer, a Magyarországi Református Egyház címere és a Mészöly Gedeon portré mellett a Házi Áldás is.
A délután további részében a Falu Kemencéjében megsütöttük a gyerekekkel a kenyérmadárkákat, még melegen, zsírral és fokhagymával megkenve jóízűen majszoltak diákjaink, amelyet Ari néni tálalt fel a gyerekek tenyerébe.
Csuhéból madarat készítettünk, megtekintettük a Faluházat, és gyermekeink kipróbálhatták régi korok játékait is.


3. nap – „Tudónap” – Kincskereső

A negyedik órára mindenki csak egy tolltartóval érkezett. Az alsó tagozaton furfangos anyanyelvi teszteket lehetett megoldani, a felsősök közösen mérték össze tudásukat.
Ezután osztályonként kincskeresésre indultunk. Simó Ágnes tanárnő 24 versikét alkotott, amelyek titkos rigmusokba szedve egy-egy jellegzetes helyét rejtették Tabajdnak. A gyerekeknek ki kellett találni mi lehet ez a hely és az ott elrejtett kincset megkeresni. Terveink teljesültek és mind a 24 helyszínt megtalálták a gyermekek. A jutalom a helyi kis boltban várta őket. Jégkrémek közül lehetett választani. Nagy volt hát a futás a faluban, mert aki előbb ért a boltos nénihez, több fajtából választhatta ki azt a jégkrémet, amit kívánt. Ezen a délutánon gyorsan futó gyerekek és tanáraik látványa tárult a falu szeme elé. aki a Református Templom, az ovi, a Faluház és egyéb jellegzetes épületek közötti távolságot loholva tették meg.
A versek igazi gyöngyszemek, élvezet volt olvasni őket. A kincsek egy kirakó darabjai voltak, melyek Mészöly Gedeon portréját adták.4. nap – Madarak és Fák napja

Akadályversenyre indulhattunk, ahol kipróbálhattuk
hány darab ruhát lehet a legrövidebb idő alatt feladni az osztály legkisebb tagjára,
hányszor kell futva, akadályokon eljutni egy- egy pohár vízzel, hogy egy felmosóvödör megteljen,
milyen érzés vakon labdát keresni a fűben, ha a társaink irányítanak szavakkal,
milyen furcsa érzés a Református Templom hűvös csendjében szétvágott naptárképet összerakni,
milyen fantasztikus dolog, ha a szülők bográcsost főznek ránk, amit a Falu kemencéjénél fogyaszthatunk el.
Ebből az alaklomból minden gyermek „csirippolót” kapott ajándékba – így mindenki madárfüttyel térhetett haza. A nap szervezéséért Böhm Erika és Mácsodi – Milotta Krisztina alsós tanárok voltak a felelősek, munkájukat segítették a 7. és a 8. osztály, az iskola takarítója, Teuschler Márti, konyhásunk, Fehér Betti és az iskolatitkár, Csanádi Anita.5. nap Métabajnokság

Ugyan az időjárás szeszélyének köszönhetően pár nappal el kellett helyeznünk a Métabajnokságot, így sajnos két csapat nem tudott eljönni (Abaliget és Lovasberény) mégis fantasztikus délutánt tölthettünk együtt. A méta játékot sokféle szabály szerint játszhatják. A tabajdi református iskola diákjai (az 5. és a 6. osztály)a Várméta szabályait alapul véve Kósa Ferenc tanár úr vezetésével készültek erre a napra. A mérkőzésekre a tabajdi focipályán került sor. Mint minden versenyen, itt is voltak félreértések, mégis izgalmakkal és örömmel teli délutánt éltünk át együtt.
A „tabajdi svédasztal” zsíros kenyér és hideg mojito volt alkohol nélkül.
Mindegyik versenyző éremmel a nyakában és csapatonként egy – egy méta ütővel a birtokukban térhettek haza.
A bírók: Szemere János atya, Kulcsár Kati, Kósa Ferenc, Zsirka László nagytiszeteletű úr, Kósa Ferenc és Szabó Réka tanárok voltak. A lemaradt (akik nem tudtak eljönni idén) csapatok pedig jelezték, hogy szeptemberben szívesen részt vennének egy újabb méta versenyen. A mi iskolánk alsósai pedig már szóltak nekünk, hogy jövőre ők is szeretnék ezt a játékot megtanulni és versenyezni. Elértük a célunkat, valami többre és másra motiváltuk gyermekeinket.

Mindent összevetve fantasztikus hét volt, sok tanulsággal, érdekességgel, színes programokkal, ami közelebb engedett minket a gyermekekhez és a faluhoz amelyben tanítványaink élnek. Reméljük,   hogy ez a program a jövőben is megrendezésre kerülhet. A gyerekek biztos, hogy számítanak rá. És ennél nagyobb dicséretet nem kaphat egy tanár, vagy egy programfelelős:
-„Ugye jövőre is lesznek Mészöly Napok?”KÉRJÜK,
SEGÍTSE MUNKÁNKAT
ADÓJA 1%-VAL!

! KÖSZÖNJÜK !

(A fenti hivatkozásra "kattintva" megnyithatja és letöltheti a rendelkező nyilatkozatot!)Alapítványunk célja:

Tanulási problémával küzdő gyerekek fejlesztésének támogatása.
Segítségnyújtás pedagógusok számára alternatív fejlesztő eljárások, módszerek megtanulásához.
Közreműködő tagjainak részt vételével előadások, tanácsadások tartása szülők, pedagógusok számára


Székhelye:

2060 Bicske, Bogya Károly utca 20/a.


Az alapítvány nyilvántartásba vételéről rendelkező jogerős bírósági határozat száma, kelte:

Pk.60016/2008


Nyilvántartási szám:

931


Az alapítvány:
nyitott, közhasznú


Adószám:
18502150-1-07Számlaszám:
OTP 11736020-20022693

(vissza az oldal tetejére)